sábado, 20 de junio de 2009

uN vErdAdErO "Cementiri dels llibres oblidats" - Anécdota

Tot amant de la lectura que es preï té en el seu cor el seu propi "Cementiri dels llibres oblidats". El que hagi llegit "L'Ombra del vent" de Ruiz Zafón, sap de què li parlo, sens dubte. El que no hagi descobert encara aquest tresor ambientat a la Barcelona de la postguerra, en primer lloc s'ho recomano.
I de segones, explicar-li que "el cementiri dels llibres oblidats", és aquest lloc, una mica fosc, sòrdid, trist i desvencijadas, en el qual pots fer-te amb tresors que altres rebutgen. Llibres ja llegits i que passen a millor vida, altres que ni tan sols han tingut aquest privilegi i arriben a aquest especial cementiri completament verges, sense saber el que és passar per unes dolces mans calentes. El que per un és inservible pot suposar una autèntica joia per a un altre.
Jo he trobat la meva cementiri en Belartza, sí, sí, ... en el Polígon. Concretament en el pavelló d'Emaús. Allà van a parar tones de llibres que esperen la seva oportunitat, potser la darrera de la seva existència, després d'una llarga vida de desplantes i fracassos. Per cert, coincideixen en això amb les persones que treballen en aquest lloc. Hi ha literatura juvenil, assaig, novel fins avorrir (policíaca, romàntica, clàssics), teatre, i fins i tot algun exemplar de enciclopèdia disposat a omplir de saviesa aquella persona que li adopti.

El responsable d'aquesta peculiar llibreria és especial. Ja que estem en un cementiri, diguem l'enterrament.

Doncs bé, l'enterrament, té pinta de científic boig. 4 pèls mal pentinats i amb volum, unes ulleres que deixen clar que no veu ni de prop ni de lluny, i en la cara, rastres d'una vida molt dura. El tracte que dispensa és esquisito, és la seva llibreria, la seva Fnac particular i el client ha d'estar content, ell sap on posa les novetats o on trobar un títol en particular. Si ets tu l'encarregat de fer-ho potser et tornes boig, però en detalls com aquest resideix l'encant del Cementiri dels llibres oblidats. Una notícia bona i una altra dolenta per a qui decideixi apropar: els preus no passen dels 2 € per la qual cosa si la jornada de pesca ha estat fructífera emporta't un carretó; en l'altre costat de la balança hi ha el problema de la pols, si ets al lèrgic porta amb tu el Ventolín, perquè ¿hi ha alguna cosa que acumuli més pols que un llibre sense llegir?. Si, molts d'ells.

No em diguis que és un mal pla: està plovent, t'acostes a Belartza, fas una visita al enterrats, alliberar un llibre del món de les ombres, li dónes una oportunitat, potser la darrera de la seva vida, i comptes a la teva noia que ha rescatat una novel la del "Cementiri dels llibres oblidats".

No hay comentarios:

Publicar un comentario